August - Genbrug af elektronik

I dag anvender vi alle elektronik i større eller mindre omfang, men hvor mange af os husker at genbruge materialerne efterfølgende? I august har vi valgt at have fokus på genbrug af elektronisk udstyr, da det er et område, hvor vi alle kan gøre en forskel.

I Danmark går European Recycling Platform Denmark (ERP) i front med deres initiativer og bæredygtige systemløsninger til genanvendelse af elektroniske produkter (EEE) samt batterier.

ERP's mission er at sikre omkostningseffektiv gennemførelse af innovative affaldshåndterings­strategier og tilskynde til national gennemførelse af en række nøgleprincipper, der grundlæggende er til for beskyttelse af såvel forbrugere og erhvervslivet som miljøet.

Et af ERP’s seneste initiativer var målrettet et ønske om øget genbrug af batterier.

I Danmark indsamles kun ca. halvdelen af alle brugte batterier. Derfor besluttede ERP i foråret at øge opmærksomheden omkring det stigende problem. De allierede sig med to populære YouTube’ere Mika & Tobias samt lærere og skoleelever i hele landet. Under overskriften ”Bliv GENANVENNER med Mika & Tobias” deltog skoleelever på 124 skoler fordelt over hele landet i indsamlingen af brugte batterier. Tre af disse skoler kunne vinde en koncert med YouTube’erne Mika & Tobias.

Se ”GENANVENNER”-sangen skrevet og komponeret af YouTube’erne her. Musikvideoen har mere end 227.000 visninger på YouTube og supporten fra de to YouTube-stjerner har vist sig meget effektiv.

”Vi var klar over, at vi var nødt til at gøre noget ekstraordinært for at vække interesse for genbrug af batterier hos landets skoleelever” siger Country General Manager for European Recycling Platform i Denmark Torben Frahm. ”Derfor valgte vi at gøre genbrug til en fest for eleverne ved at lade dem få mulighed for en koncert med Mika & Tobias, der nyder stor popularitet i målgruppen”.

Resultatet af indsamlingen var – trods skolernes nedlukning midt i kampagnen som følge af Covid-19 situationen – intet mindre end imponerende.

August story_ERP_Competition

”At så mange skoler valgte at bakke op om projektet var i sig selv en stor glæde for os” siger Torben Frahm. ”Men at mærke det engagement elever og lærere har lagt i indsamlingen af batterier har været endnu mere glædeligt. Tilbagemeldingerne har været, at eleverne virkelig har lært noget, og at lærerne har haft let ved at engagere dem i undervisningen om genbrug og bæredygtighed. Det er virkelig noget, der gør os stolte – det er jo det, hele vores virksomhed bygger på”.

Resultatet af indsamlingen var mærkbart, da hele 47 tons brugte batterier blev indsamlet af eleverne. ERP selv havde en forventning om 5 – 6 tons, så det var en positiv overraskelse.

Men som ERP også påpeger, er den helt store vinder ved indsamlingen miljøet. Samtidig er der håb om, at der nu er en hel generation af bevidste ”Genanvenner”, der vil bidrage til en grønnere fremtid.

Læs mere om European Recycling Platform Denmark (ERP) her.